Garisan Penamat

Sebab terlalu sibuk dgn kerja-kerja di pejabat dan urusan keluarga, NT tak dapat nak update blog NT untuk sekian lama. Post di FB page NT pun pendek-pendek aje. Tu pun sekali-sekala naww.

Tapi, NT terharu  sebab ada banyak juga PM tanda masih ada yang ingat NT. Antaranya ada yang tanya bila NT nak buat workshop PhD lagi. NT kata insyaAllah bila NT berkelapangan nanti, NT pasti akan buat dan akan diwar-warkan di blog ni atau di FB page.

Tapi, nampaknya tahun ni memang kecundang, sebab NT langsung takde masa free untuk berbengkel.

Ada juga yg PM tanya NT, bila nak keluar buku since Phd dah selesai? Alahai, susah NT nak jawab. Sebenarnya dah ada satu buku on da way, dan sekarang NT memang tengah menulis buku kedua. Tapi, tulah kadang-kadang mood menulis buku tu ke laut. Lebih-lebih lagi bila sibuk kat opis.

Masa konvo hari tu pun nyaris-nyaris NT terlupa. Nasib baiklah kerja kat UKM. Sedarlah jugak bila angin musim konvo mula datang, baru teringat, eh.. aku ke yg konvo tahun ni. Huhu..

Lepas selesai viva, dekat setahun juga NT tunggu konvo. Sebab NT viva sebulan sebelum konvo tahun lepas. So, tak sempat nak buat pembetulan tesis dalam tempoh 2 minggu kot kalau nak konvo tahun tu jugak. Penyelia pun tak kasi NT gopoh-gapah buat pembetulan. Buat aje ikut kehendak pemeriksa slow and steady, katanya. NT pulak jenis yang dengar kata. Yelah, my SV is my guru. Kalau dia tak ajar NT pasal selok-belok dunia academic research ni, haram NT tak tau apa. Tanpa guru, siapalah kita.

Alhamdulillah, sekarang semua dah selesai. Namun, proses pembelajaran dan perkongsian takkan pernah selesai. NT akan kongsikan pengalaman menjalankan kajian serta hasil-hasil penyelidikan NT dalam bidang Pendidikan Komputer ni dari masa ke semasa, insyaAllah. Doakan agar semuanya dipermudahkan ya, terima kasih ☺️.

Shopee Dropship Supplier

Suka meniaga kat Shopee? Ke belum try lagi. Yg dah try meniaga kat Shopee tu alhamdulillah. Bagus sebab Shopee ni pendaftaran sangat mudah. Buat masa ni, Shopee belum lagi letak syarat mesti ada SSM baru boleh buka akaun seller. Malah, konsep buyer dan seller dalam satu akaun tu memang practical sangat.

Tapi kan, macam mana pula jika anda teringin nak meniaga di Shopee, tapi anda takde produk nak jual.

Jawapannya mudah. Anda boleh dapatkan produk2 daripada pembekal dropship untuk Shopee atau Shopee Dropship Supplier iaitu;

https://hudjannah.my

Betul ke ni? Ya betul. Tak caya masuklah web tu sekarang.

HudJannahh adalah sistem web e-dagang paling best yang memang supply beribu-ribu produk untuk dropship. Malah, anda juga boleh meniaga di Shopee dengan sekali klik aje, produk dari sistem web hudjannah terus masuk ke Shopee di akaun seller anda. Tak payah susah-susah nak copy paste.

Dah la register free, meniaga tak perlu pegang stok dan paling best ialah powerful Automated Dropship sistem dia lah. Hanya select & sync sekali aje, produk daripada sistem web hudjannah. Kemasukan produk juga tiada limit taww. Kalau anda nak, anda boleh select dan sync beribu-ribu produk daripada HudJannah masuk ke Shopee.

Meniaga di Shopee ni, lagi banyak produk lagi bagus. Peluang untuk kedai anda muncul di feed amatlah tinggi jika produk anda banyak.

Ha, tu dia. Jom join https://hudjannah.my

Lambat join lambatlah anda nak rasa features automated dropahip HudJannah yg super duper easy ni.

Sistem Automasi Dropship dan Pengurusan Vendor

Seperti yang dijanjikan, NT nak cerita tentang sistem yang baru dibangunkan untuk apa ya?

Pertama, mestilah untuk memenuhi minat diri sendiri. Kedua, ialah untuk melihat para peniaga dropship di Malaysia ni berubah daripada cara manual kepada yang lebih sistematik menggunakan sistem E-dagang yang ada fungsi automasi dropship.

Kalau kat obersea, memang dah banyak dah sistem macam ni. Orang putih kata automated dropship system. Kat amazon tu ramai aje peniaga dropship sebenarnya, mereka tak payah susah nak copy paste produk utk menjual. Automasi dropship ni sekali klik aje terus syncronised di marketplace. Kalau kat Malaysia, marketplace paling mudah nak berniaga untuk orang yang baru nak belajar2 berniaga mestilah Shopee. Sebab apa tawww? Sebab di Shopee anda boleh register percuma dan terus menjual. Shopee tak minta sijil SSM atau syarat-syarat lain yang ketat seperti mana marketplace yang lain. Kalau dulu, memang free sepenuhnya, tapi sekarang Shopee ambil 1% fee dari total sale. Ala, murah sangat tu, kalau ada sale baru Shopee caj.

So, berbalik kepada sistem yang NT baru aje bangunkan ni. NT bermula dengan menyenaraikan produk-produk dari pembekal luar negara. Sebab apa taww. Sebab pembekal luar negara dah biasa dah denga sistem2 macam ni. So, mudah nak deal. Bila NT launch aje sistem ni, takde iklan kat mana-mana pun, tapi banyak emel masuk dari pembekal-pembekal dari luar negara yang nak join listing produk mereka. So, NT terpaksa tapis satu demi satu dan hanya senaraikan yang paling ok aje. Ok tu NT kira dari segi harga tak mahal sangat, shipping tak lama sangat dan kualiti sesuai dengan harga.

NT buat juga range harga produk yang mampu milik hingga yang mahal. Sebab NT sendiri punya taste suka yang mahal, hehehhehe. Tapi, risau juga kalau ada dropship tak suka jual produk mahal2.

Oh ya, siapa yang boleh jadi dropship?? Eh, tentulah NT buka pada sape2 aje, janji ada mykad, hehe. Maksud NT, sistem ni dibuka pada mana-mana rakyat Malaysia lah. Sebab sistem automasi yang NT develop ni membolehkan produk-produk di synronised kan dengan Shopee Malaysia. Walaupun dah ada permintaan dari rakan-rakan indonesia, NT terpaksa hold dulu. InsyaAllah, NT akan luaskan lagi pembangunan sistem ni ke marketplace lain atau ke Shopee di negara-negara lain terutama negara jiran kita, indonesia bila berkelapangan nanti. Tak taulah bila. Sebab NT agak sibuk jugak di office UKM tu. Benda ni buat part time aje.

Nama sistem ialah HudJannah. Ha, jangan tanya kenapa nama nya macam tu. Semua tu ada story mory nya, akan NT coretkan nanti. Di bawah ni adalah muka depan sistem ni buat masa sekarang lah. Mungkin NT akan tukar-tukar design dari masa ke sama. Sistem dropship ni boleh dicapai di URL https://hudjannah.my

Sistem Dropship HudJannah

Produk apa yang ada di HudJanah?

Setakat ni produk-produk yang disenaraikan meliputi, pakaian wanita dewasa seperti jubah, blouse, skirt labuh, seluar panjang, gaun kanak-kanak, baju costume kanak-kanak yang macam cinderella lah, frozenlah semua tu hehe.
Selain tu, ada beg tangan, aksesori dan macam-macam lagi NT nak letak.

Sistem dropship HudJannah ni paling mudah sebab u olls yg biasa buat dropship mesti tau kan camne susahnya nak jadi dropship ni sebenarnya walaupun orang kata peniaga dropship senang sebab tak payah pegang modal.

Tapi tau tak apa yang susahnya dropship cara tradisional.

  1. Kena download gambar produk dan upload semula satu-satu masuk marketplace.
  2. Kena copy dan paste semua keterangan produk.
  3. Kena sentiasa cek dengan pembekal stok produk ada atau tidak atau dah habis.
  4. Kena sentiasa cek dengan pembekal kalau-kalau harga produk dinaikkan.
  5. Kadang-kadang pembekal buat jualan murah gila sampai dropship tak boleh cari makan

Ha, tu baru 5 masalah. Banyak lagi sebenarnya. So, sistem automasi dropship HudJannah ni akan selesaikan 5 masalah yang disenaraikan di atas sebab semua maklumat-maklumat tu akan masuk ke marketplace hanya dengan satu klik aje oleh dropship. Kemudian, maklumat seperti harga dan bilangan stok pula akan syncronised dengan sistem HudJannah. Maksudnya kalau produk habis stok, dia akaun Shopee dropshipper pun akan habis. So, takde lah dropship ni risau aje stok produk ada ke tidak.

Bisnes dropship akan jadi lebih profesional. Betul tak?

So, apa lagi? Pendaftaran percuma ni. Jom ramai-ramai daftar sebagai dropship HudJannah. Buat duit cara mudah, select & sync aje.

Nak jadi pembekal?? kalau u olls ada produk dan nak jadi pembekal HudJannah pula, boleh je. Tapi ni NT story dalam post seterusnya nanti ya. Ok salam Jumaat semua.

Tanggungjawab sebagai developer -bangunkan sistem yang memudahkan dropship

Setelah tamat pengajian PhD, NT masih ada rasa tanggungjawab sebagai system developer.

Terbaru, NT merasakan perlu untuk bangunkan satu sistem yang boleh memudahkan usahawan Malaysia terutama para peniaga dropship. Ha, NT tak suka nak panjang lebar tulis, dah penat tulis thesis. Utk blog, kita direct to the point je.

NT ada bangunkan satu sistem automasi dropsip dan pengurusan vendor. Eh kenapa lak ke situ? Yelah, kita ni sambil-sambil bekerja, belajar, kita still ada buat kerja-kerja sambilan terutama meniaga sikit2 untuk tambah pendapatan. Yang paling popular tentulah dropship.

Ok, nak tau tentang sistem yang NT bangunkan tu.. tunggu post seterusnya.

Camne NT siapkan PhD dalam tempoh 3 tahun.

Pernah dengar ada sorang kawan ni bgtau. Dia kata kalau nak study nak kena tempat selesa. Kat rumah tak boleh sebab banyak gangguan &_$#-+(()&$@.

Nak study or siapkan tesis kena pegi library. Tapi, bila pegi library sehari suntuk pun tak dapat buat apa-apa. Dia tanya NT pulak buat camne?

NT kata, memang NT suka gi library. Tapi zaman muda mudi dulu la. Masa bujang trang tang tang. Zaman undergrad.

NT buat PhD masa umur dah nak masuk 40. Anak dah nak masuk 5. Paham-paham aje la kalau anak dah nak ‘masuk’ tu ya.

Tambah dengan penyakit ‘misteri’ lah sangat yang buat NT selalu check in dan check out hospital, hehe.

Part timer lak tu. Time keje jangan mengada nak bukak tesis. Keje hakiki pun tak menang tangan.

Sure lah balik rumah nanti, tentera-tentera yang ramai tu perlukan perhatian termasuk lah abah tenteranya sekali.

So, kalau nak tunggu selesa baru nak study memang tak boleh. Agaknya, camne NT siapkan tesis ya?

Jawapannya ialah:

Multi tasking dan multi skill.

Ya, dua-dua tu perlu. Bukan perlu je, tapi skill yang perlu diasah. Practice, practice, practice dan terus practise.

Contoh multi tasking.

✔️ Sambil masak sambil siapkan tesis

✔️ Sambil nyusukan anak, sambil siapkan tesis

✔️ Sambil layan anak-anak di playground, sambil siapkan tesis

Contoh multi skill.

✔️ Boleh membaca dengan laju dan fokus walau banyak gangguan.

Yg ni setting minda kena cukup kuat. Namun, masih lagi skill yang boleh dipelajari.

✔️ Menguasai perisian MS Word.

Perisian ni penting dari segala mak datuk perisian. Kecuali anda guna perisian lain untuk tulis tesis.

Kenapa kena kuasai? Menulis tesis ni tak pernah sempurna. Setiap masa kita kena baca dan semak sendiri. Lepas tu kita akan jumpa flow yang sepatutnya dan kena lah pindah-pindah content.

Kalau kita kuasai semua function dalam MS Word, takdelah susah nak susun balik numbering bagai. Cuma SELECT ALL, klik update. Automatically semua tersusun semula. Yang tak kuasai tu memang selalu menangis tepi bucu laptop.

✔️ Menguasai BYON

Yang ni ialah Bring Your Own Network.
Maksudnya NT akan pastikan yang NT ada mobile data sendiri supaya NT sentiasa boleh connect ke internet.

✔️ Menguasai BYOD.

Yang ni ialah Bring Your Own Device.
Balik kampung ke, gi holiday ke, still bole study or siapkan tesis. Tak perlu lah ber laptop sangat atau sentiasa pegang buku sangat. Progress tetap jalan.

 

Percaya tak?

Untung nasib kerja makan gaji

Rakan-rakan, percayalah bahawa rezeki setiap daripada kita telah ditentukan.

Saya ingin mencoretkan tentang untung nasib bekerja makan gaji. Ada orang, sentiasa mudah urusannya.. apa sahaja yg dilakukan sentiasa mendapat kepercayaan daripada boss..

Ada orang, buatlah apapun yang terbaik yang boleh dilakukan untuk organisasi tempatnya bekerja, tetapi tiada siapa pun yang “nampak” kelebihan dan pengorbanan yang telah dilakukan.
Ada orang, rezekinya sangat lapang dalam kerjaya, senang naik pangkat. Sentiasa menjadi pekerja kegemaran boss. Namun, tak kurangnya ada yang sebaliknya.. buatlah macam mana bersungguh pun untuk kepentingan organisasi tempatnya bekerja.. berkorban masa, tenaga dan kadang-kala duit poket juga.. tapi apakan daya.. keikhlasan bukan sesuatu yg boleh dilihat. Hanya Allah yang mampu menilai keikhlasan kita, malah adilnya penilaian itu juga hanya dari Allah.. biarlah manusia tidak adil menilai kita. Yang penting kita tahu, kita dah buat yang terbaik untuk boss, untuk organisasi dan untuk para pelanggan.

Rakan-rakan,

Walau apa keadaan sekalipun, bagaimanapun kita dilayan ketika bekerja.. sentiasalah berlapang dada. Berhenti kerja bukanlah penyelesaian kepada masalah dalam keadaan ekonomi negara yang semakin membimbangkan. Mungkin dalam kerjaya, rezeki kita suam-suam kuku, tetapi bila kita buat “comeback” sambung belajar.. mungkin rezeki kita lapang di situ. Mendapat penyelia yang baik, yang suka membimbing dan sentiasa membantu. Perjalanan pengajian kita juga lancar dan kita mudah menguasai ilmu-ilmu penyelidikan.. siapa tahu. Baik atau buruk semuanya bergantung kepada redha Allah pada kita.

Sentiasalah berlapang dada.. andai kita disayangi orang, hargailah.. andai kita dibenci orang, terimalah kebencian itu sebagai suatu ujian terhadap kematangan emosi kita.

Kepada boss-boss di luar sana, jadilah boss yang adil, walaupun manusia memang tidak pernah adil. Namun, sesungguhnya berusahalah untuk menjadi adil terhadap pekerja-pekerja di bawah anda. Hari ini kita di atas, esok lusa.. siapa tahu. Waktu engkau turun nanti, orang yang engkau tidak pernah pandang, barangkali akan membantu menurunkan engkau ke “liang lahad”.

SEM tu apa? Bahasa mudahnya…

Ada yg tanya saya tentang SEM. Tolong jelaskan dgn ayat mudah katanya.. Ok saya jelaskan. Tapi kena tau dulu bahawa model yg dihasilkan oleh SEM ialah model Matematik (bahasa mudah). Bukan model catwalk, bukan model rumah banglow dan bukan model ID.

Mula2.. Fahamkan..
1. Untuk kaji hubungan antara satu DV dgn satu IV .. Guna linear regression. Model Matematik nya ialah
Y=mx+2 (Hat ni paling basic, form 5 dah belajar).
2. Untuk kaji hubungan satu DV dengan banyak IV … Guna multiple linear regression. Model Matematiknya ialah.
Y=(ax1+2) +(bx2+2)
(Hat ni masih lagi dikira advance statistics, jgn rasa rendah diri jika hanya guna ini.. Sebab konteks dan fokus kajian setiap orang tidak sama).

Namun begitu, ilmu statistik juga sama dgn ilmu bidang lain yg sentiasa berkembang.. Dalam satu2 situasi.. Data2 yg terkumpul melalui hubungan2 ini diuji lagi sama ada wujud atau tidak hubungan “interrelated” antara hubungan2 tersebut.

Contoh..
Hubungan A: harga hard disk bergantung kpd nilai USD dan harga iklan. (multiple linear regression)
Hubungan B : Harga motherboard bergantung kepada nilai USD dan jenama / jenis motherboard (multiple linear regression)
Kedua-dua hubungan ini pula mempunyai hubungan (interrelated) yg boleh mempengaruhi harga sebuah komputer (Hubungan C)
Untuk mengetahui hubungan C, apabila analisis Hubungan A digabungkan dgn analisis Hubungan B.. Maka analisis tersebut ialah Analisis Persamaan Struktur atau (SEM).

Jadi, hadamkan di sini..
Hubungan A dan Hubungan B di susun dan diuji hubungan antara keduanya bagi menghasilkan Hubungan C. Hubungan C adalah SEM.
JADI, IV dalam hubungan A dan B boleh jadi DV dalam hubungan C.

TIDAK CUKUP ITU SAHAJA. Analisis SEM yg digunakan untuk membina model persamaan struktur (gabungan 2 model matematik hasil analisis multiple linear regression) selalunya dimulakan dengan analisis kesahan konstruk..
SEBAB APA? Sebab nak kaji hubungan2 itu perlu melalui pengumpulan data soal selidik. Soal selidik adalah instrumen yang dibina / diadaptasi.. Instrumen2 ini WAJIB disahkan terlebih dahulu sama ada berupaya mengukur atau tidak.. Selain kesahan muka dan kesahan kandungan, kesahan konstruk adalah proses paling penting utk memastikan instrumen adalah sah/valid.


BERMAKNA.. Jika anda buat kajian SEM.

Anda perlu..
1. Tentukan hubungan pemboleh ubah yg nak dikaji..
2. Bina / adaptasi instrument (questionnaire) untuk setiap pemboleh ubah.
3. Lakukan kesahan konstruk (analisis faktor) bagi setiap instrumen . Bila data yg digunakan fit dgn pemboleh ubah, maksudnya konstruk2 dalam pemboleh ubah disahkan BENAR memakili pemboleh ubah.. (bermakna instrumen adalah valid) Maka terus ke step 4. Jika tidak, jgn terus buang item/konstruk.. Tapi tadbir lagi dgn taburan data lebih meluas sehingga semua konstruk disahkan.
4. Lakukan analisis regresi berganda secara interrelated iaitu SEM.

Guna data yg sama??
Utk kajian dlm konteks ini mmg guna data sama bagi kesahan konstruk dan analisis SEM. Tapi kalau kajian dalam konteks pembinaan modul.. Data TIDAK BOLEH sama.. Sbb proses eksperimen modul memerlukan setting kajian yg berbeza kerana ada satu lagi atribut yg perlu diperhatikan iaitu “PROSES KAWALAN EKSPERIMEN”.
Software apa nak pakai utk analisis SEM? OSS software ada yg menyokong analisis ini.. Tapi, nak guna SPSS pun boleh iaitu SPSS AMOS. Tau tak yg AMOS tu adik beradik SPSS? memang adik beradik sbb dua2 keluaran IBM. Tapi kalau guna OSS software lagi cool.

Kesimpulan... Jika kita boleh menerangkan analisis statistik yg digunakan sesuai dgn konteks kajian.. Itu lebih baik daripada guna software mahal tapi tak tau apa2…
Harap bahasa mudah saya boleh difahami.
#phdNT

Pembinaan Instrumen Soal Selidik

Selepas rintis instrumen kali pertama, diagnosis dilakukan ke atas item dan sampel. Aktiviti diagnosis tersebut meliputi;
1. Diagnosis item2 yg bermasalah yg dikesan secara statistik bersama pakar kandungan.
2. Diagnosis gap yg wujud antara item berdasarkan polariti item utk tujuan menambah item, memperbaiki item atau membuang item.
3. Diagnosis gap yg wujud antara ‘person’ berdasarkan polariti person utk tujuan targetting sample bg rintis kali kedua.
Proses2 di atas adalah sebahagian daripada diari #phdNT.

~From March 2015 to May 2016~