MITOS TENTANG BISNES DROPSHIP

Orang kata, bisnes dropship ni mudah sebab tak perlu keluar modal beli dan pegang stok. Errr, ye ke?? Tapi, kenapa ramai peniaga dropship stress dgn bisness mereka? . MITOS TENTANG BISNES DROPSHIP Mitos [1] – berniaga dropship tak payah susah-susah. Macam kacang aje Mitos [2] – berniaga dropship takde stress. Happy aje. Mitos [3] – […]

Read More »

Does Measure imply Category?

Ada 2 org kawan PM saya tanya apa maksud post saya yg dlm pic ni.. Kesian da lama dah tanya.. Katanya gerun baca post ni sampai tak terdaya nak mengelike.. Sy pulak da lama tak baca dan tak reply PM sbb tak berapa sihat.. Maaflah.. 2 bln ni hp saya ting tong sama dgn kepala […]

Read More »

Ciri-ciri alat ukur

Apabila membina instrumen tinjauan, bermakna kita sedang membina alat pengukuran. Apa maknanya membina alat pengukuran jika alat ukur tersebut tidak dapat mengukur. Analoginya, jika alat penimbang berat yang kita cipta hanya boleh menimbang berat 90 kg ke atas sedangkan yang dibawah 90 kg penimbang tidak dapat memberi apa2 makna.. adakah alat ukur kita valid untuk […]

Read More »

Pembinaan Instrumen Soal Selidik

Selepas rintis instrumen kali pertama, diagnosis dilakukan ke atas item dan sampel. Aktiviti diagnosis tersebut meliputi; 1. Diagnosis item2 yg bermasalah yg dikesan secara statistik bersama pakar kandungan. 2. Diagnosis gap yg wujud antara item berdasarkan polariti item utk tujuan menambah item, memperbaiki item atau membuang item. 3. Diagnosis gap yg wujud antara ‘person’ berdasarkan […]

Read More »

Dichotomous & Polytomous Data

Apakah beza antara Dichotomous Data dengan Polytomous Data? Berikut adalah perbezaannya. Analyzing and Interpreting Dichotomous Data Cth instrumen: kertas exam (objektif) Analyzing and Interpreting Polytomous Data: Rating Scale Cth instrumen: Borang soal selidik atau tinjauan Selain itu, Conjoint measurement is about… “Measuring ability and difficulty on the same scale”

Read More »

Falsafah di sebalik pembinaan item-item soal selidik

Mempelajari teori item seperti menyingkap falsafah di sebalik pengukuran dalam bidang sains sosial. Falsafah tersebut terletak pada item-item yang dikategorikan mengikut kumpulan-kumpulan item mudah, item sederhana dan item sukar. Selain item-item tersebut dikategorikan mengikut faktor, mengenal pasti proses pembangunan item-item mengikut kumpulan2 ini amatlah penting. Setelah mendapat data dan menganalisisnya, semakin jelas apa yang dimaksudkan […]

Read More »

Membangunkan item-item soal selidik (Review buku)

Tajuk Buku: The Power of Survey Design: A User’s Guide for Managing Surveys, Interpreting Results, and Influencing Respondens. Pengarang: GIUSEPPE IAROSSI   Iarossi,G. (2006). The Power of Survey Design: A User’s Guide for Managing Surveys, Interpreting Results, and Influencing Respondens. Washington, D.C.: The World Bank. Bahagian pengenalan buku ini menceritakan tentang idea utama pengarang apabila […]

Read More »
Translate »