Garisan Penamat

Sebab terlalu sibuk dgn kerja-kerja di pejabat dan urusan keluarga, NT tak dapat nak update blog NT untuk sekian lama. Post di FB page NT pun pendek-pendek aje. Tu pun sekali-sekala naww.

Tapi, NT terharu  sebab ada banyak juga PM tanda masih ada yang ingat NT. Antaranya ada yang tanya bila NT nak buat workshop PhD lagi. NT kata insyaAllah bila NT berkelapangan nanti, NT pasti akan buat dan akan diwar-warkan di blog ni atau di FB page.

Tapi, nampaknya tahun ni memang kecundang, sebab NT langsung takde masa free untuk berbengkel.

Ada juga yg PM tanya NT, bila nak keluar buku since Phd dah selesai? Alahai, susah NT nak jawab. Sebenarnya dah ada satu buku on da way, dan sekarang NT memang tengah menulis buku kedua. Tapi, tulah kadang-kadang mood menulis buku tu ke laut. Lebih-lebih lagi bila sibuk kat opis.

Masa konvo hari tu pun nyaris-nyaris NT terlupa. Nasib baiklah kerja kat UKM. Sedarlah jugak bila angin musim konvo mula datang, baru teringat, eh.. aku ke yg konvo tahun ni. Huhu..

Lepas selesai viva, dekat setahun juga NT tunggu konvo. Sebab NT viva sebulan sebelum konvo tahun lepas. So, tak sempat nak buat pembetulan tesis dalam tempoh 2 minggu kot kalau nak konvo tahun tu jugak. Penyelia pun tak kasi NT gopoh-gapah buat pembetulan. Buat aje ikut kehendak pemeriksa slow and steady, katanya. NT pulak jenis yang dengar kata. Yelah, my SV is my guru. Kalau dia tak ajar NT pasal selok-belok dunia academic research ni, haram NT tak tau apa. Tanpa guru, siapalah kita.

Alhamdulillah, sekarang semua dah selesai. Namun, proses pembelajaran dan perkongsian takkan pernah selesai. NT akan kongsikan pengalaman menjalankan kajian serta hasil-hasil penyelidikan NT dalam bidang Pendidikan Komputer ni dari masa ke semasa, insyaAllah. Doakan agar semuanya dipermudahkan ya, terima kasih ☺️.

Shopee Dropship Supplier

Suka meniaga kat Shopee? Ke belum try lagi. Yg dah try meniaga kat Shopee tu alhamdulillah. Bagus sebab Shopee ni pendaftaran sangat mudah. Buat masa ni, Shopee belum lagi letak syarat mesti ada SSM baru boleh buka akaun seller. Malah, konsep buyer dan seller dalam satu akaun tu memang practical sangat.

Tapi kan, macam mana pula jika anda teringin nak meniaga di Shopee, tapi anda takde produk nak jual.

Jawapannya mudah. Anda boleh dapatkan produk2 daripada pembekal dropship untuk Shopee atau Shopee Dropship Supplier iaitu;

https://hudjannah.my

Betul ke ni? Ya betul. Tak caya masuklah web tu sekarang.

HudJannahh adalah sistem web e-dagang paling best yang memang supply beribu-ribu produk untuk dropship. Malah, anda juga boleh meniaga di Shopee dengan sekali klik aje, produk dari sistem web hudjannah terus masuk ke Shopee di akaun seller anda. Tak payah susah-susah nak copy paste.

Dah la register free, meniaga tak perlu pegang stok dan paling best ialah powerful Automated Dropship sistem dia lah. Hanya select & sync sekali aje, produk daripada sistem web hudjannah. Kemasukan produk juga tiada limit taww. Kalau anda nak, anda boleh select dan sync beribu-ribu produk daripada HudJannah masuk ke Shopee.

Meniaga di Shopee ni, lagi banyak produk lagi bagus. Peluang untuk kedai anda muncul di feed amatlah tinggi jika produk anda banyak.

Ha, tu dia. Jom join https://hudjannah.my

Lambat join lambatlah anda nak rasa features automated dropahip HudJannah yg super duper easy ni.

MITOS TENTANG BISNES DROPSHIP

Orang kata, bisnes dropship ni mudah sebab tak perlu keluar modal beli dan pegang stok.

Errr, ye ke??

Tapi, kenapa ramai peniaga dropship stress dgn bisness mereka?

.
MITOS TENTANG BISNES DROPSHIP

Mitos [1] – berniaga dropship tak payah susah-susah. Macam kacang aje

Mitos [2] – berniaga dropship takde stress. Happy aje.

Mitos [3] – berniaga dropship takde masalah dengan pelanggan sbb bukan produk kita.

.
Ye, semua tu mitos. Tak caya tanyalah mereka yg berpengalaman berniaga dropship.

.
LIMA MASALAH BISNES DROPSHIP

[1] Kena download gambar produk dan upload semula satu-satu masuk marketplace.

Ingat ni senang, kadang2 ambil banyak masa sebab peniaga dropship selalunya part timer.
.

[2] Kena copy & paste semua keterangan produk.

Inipun dengar macam senang. Kalau 1, 2 produk takpe. Tapi untung dropship ni sikit aje. Kena jual banyak produk baru leh jana income yg wow! Dah tu? Tak penat ke nak kena copy paste produk banyak-banyak. Bapak penat oooo.
.

[3] Kena sentiasa cek dengan pembekal stok produk ada atau tidak atau dah habis.

Yg ni memanglah stress sgt terutama masa kita tgh syok dapat order dari customer, dah siap2 lompat bintang. Sekali bila kita forward order kat pembekal, stok kat pembekal pulak dah habis.

Aiyooo, frust satu hal. Nak bgtau customer stok dah habis pun satu hal juga. Yelah, sebab kita market baik punya. Customer dah trust and dah bayar. Lps tu stok takde, nak kena refund balik pulak duit customer. Fuh, mmg dugaan betul.
.

[4] Kena sentiasa cek dengan pembekal kalau-kalau harga produk dinaikkan.

Eh, ingat tak pernah terjadi ke? Dropship jual harga yg lebih murah dari harga dropship yg ‘baru’. Maksudnya pembekal dah naikkan harga tapi dropship tak perasan dan tak tau sebab tak sempat nak jenguk website pembekal.

Sudahnya, untung tak dapat, kena topup pulak lagi duit utk order bagi pihak customer. Bapak sedihhhh…
.

[5] Kadang-kadang pembekal buat jualan murah gila sampai dropship tak boleh cari makan.

Dah elok-elok dropship jual harga retail, tapi sebab pembekal sendiri jual harga lebih murah dari harga dropship (ada sale katanya), maka dropship pun tak dapat cari makan. Sob sob…
.

Ha, tu baru LIMA masalah. Banyak lagi sebenarnya.
.

So, sistem automasi dropship HudJannah ni akan selesaikan LIMA masalah yang disenaraikan di atas sebab semua maklumat produk seperti gambar, keterangan, harga dan stok akan masuk ke akaun seller dropship di marketplace hanya dengan satu klik aje.
.

Kemudian, maklumat seperti harga dan bilangan stok pula akan syncronised dengan sistem HudJannah berterusan.
.

Maksudnya kalau produk habis stok, di akaun Shopee dropshipper pun akan habis. Kalau harga berubah, naik atau turun. Di akaun seller dropship di marketplace pun akan update secara automatik.

So, takde lah dropship ni risau aje tentang availability stok produk yg dijual atau terjual harga lebih murah dari harga dropship.
.

Bukan tu aje, order pun boleh syncronized taww. Sistem HudJannah akan pull detail order customer yg membeli dgn dropshipper masuk sistem HudJannah. Bila dropshipper confirm payment je, penghantaran akan diuruskan oleh pembekal tanpa mendedahkan nama pembekal sbg penghantar produk.
.

BISNES DROPSHIP AKAN JADI PROFESSIONAL

So, apa lagi? Pendaftaran percuma ni tawww. Jom ramai-ramai daftar sebagai dropship HudJannah. Buat duit cara mudah, select & sync aje.
.

Sambil-sambil siapkan tesis, assignment, sambil masak, sambil nyusu anak, pun boleh jana income. Sebab mudah sangat sangatttt. Paling best boleh jadi terapi stress bila dah penat sgt mengadap kerja2 harian.
.
Amacam? Tak nak try ke?

Jom jom jom!!!

Daftar di sini ya guys 🙂

https://hudjannah.my/index.php?route=account/register
.

Nak jadi pembekal?? kalau u olls ada produk dan nak jadi pembekal HudJannah pula, boleh je. Roger no di bawah ni ya. Whatsapp pun boleh

.+60 18-366 4053 (Pn Zaha)

😉.

#AutomatedDropshipSystem
#NoMoreCopyPaste
#DropshipperWelcome
#SmartDropship
#SelectNSync
#HudJannah

Sistem Automasi Dropship dan Pengurusan Vendor

Seperti yang dijanjikan, NT nak cerita tentang sistem yang baru dibangunkan untuk apa ya?

Pertama, mestilah untuk memenuhi minat diri sendiri. Kedua, ialah untuk melihat para peniaga dropship di Malaysia ni berubah daripada cara manual kepada yang lebih sistematik menggunakan sistem E-dagang yang ada fungsi automasi dropship.

Kalau kat obersea, memang dah banyak dah sistem macam ni. Orang putih kata automated dropship system. Kat amazon tu ramai aje peniaga dropship sebenarnya, mereka tak payah susah nak copy paste produk utk menjual. Automasi dropship ni sekali klik aje terus syncronised di marketplace. Kalau kat Malaysia, marketplace paling mudah nak berniaga untuk orang yang baru nak belajar2 berniaga mestilah Shopee. Sebab apa tawww? Sebab di Shopee anda boleh register percuma dan terus menjual. Shopee tak minta sijil SSM atau syarat-syarat lain yang ketat seperti mana marketplace yang lain. Kalau dulu, memang free sepenuhnya, tapi sekarang Shopee ambil 1% fee dari total sale. Ala, murah sangat tu, kalau ada sale baru Shopee caj.

So, berbalik kepada sistem yang NT baru aje bangunkan ni. NT bermula dengan menyenaraikan produk-produk dari pembekal luar negara. Sebab apa taww. Sebab pembekal luar negara dah biasa dah denga sistem2 macam ni. So, mudah nak deal. Bila NT launch aje sistem ni, takde iklan kat mana-mana pun, tapi banyak emel masuk dari pembekal-pembekal dari luar negara yang nak join listing produk mereka. So, NT terpaksa tapis satu demi satu dan hanya senaraikan yang paling ok aje. Ok tu NT kira dari segi harga tak mahal sangat, shipping tak lama sangat dan kualiti sesuai dengan harga.

NT buat juga range harga produk yang mampu milik hingga yang mahal. Sebab NT sendiri punya taste suka yang mahal, hehehhehe. Tapi, risau juga kalau ada dropship tak suka jual produk mahal2.

Oh ya, siapa yang boleh jadi dropship?? Eh, tentulah NT buka pada sape2 aje, janji ada mykad, hehe. Maksud NT, sistem ni dibuka pada mana-mana rakyat Malaysia lah. Sebab sistem automasi yang NT develop ni membolehkan produk-produk di synronised kan dengan Shopee Malaysia. Walaupun dah ada permintaan dari rakan-rakan indonesia, NT terpaksa hold dulu. InsyaAllah, NT akan luaskan lagi pembangunan sistem ni ke marketplace lain atau ke Shopee di negara-negara lain terutama negara jiran kita, indonesia bila berkelapangan nanti. Tak taulah bila. Sebab NT agak sibuk jugak di office UKM tu. Benda ni buat part time aje.

Nama sistem ialah HudJannah. Ha, jangan tanya kenapa nama nya macam tu. Semua tu ada story mory nya, akan NT coretkan nanti. Di bawah ni adalah muka depan sistem ni buat masa sekarang lah. Mungkin NT akan tukar-tukar design dari masa ke sama. Sistem dropship ni boleh dicapai di URL https://hudjannah.my

Sistem Dropship HudJannah

Produk apa yang ada di HudJanah?

Setakat ni produk-produk yang disenaraikan meliputi, pakaian wanita dewasa seperti jubah, blouse, skirt labuh, seluar panjang, gaun kanak-kanak, baju costume kanak-kanak yang macam cinderella lah, frozenlah semua tu hehe.
Selain tu, ada beg tangan, aksesori dan macam-macam lagi NT nak letak.

Sistem dropship HudJannah ni paling mudah sebab u olls yg biasa buat dropship mesti tau kan camne susahnya nak jadi dropship ni sebenarnya walaupun orang kata peniaga dropship senang sebab tak payah pegang modal.

Tapi tau tak apa yang susahnya dropship cara tradisional.

  1. Kena download gambar produk dan upload semula satu-satu masuk marketplace.
  2. Kena copy dan paste semua keterangan produk.
  3. Kena sentiasa cek dengan pembekal stok produk ada atau tidak atau dah habis.
  4. Kena sentiasa cek dengan pembekal kalau-kalau harga produk dinaikkan.
  5. Kadang-kadang pembekal buat jualan murah gila sampai dropship tak boleh cari makan

Ha, tu baru 5 masalah. Banyak lagi sebenarnya. So, sistem automasi dropship HudJannah ni akan selesaikan 5 masalah yang disenaraikan di atas sebab semua maklumat-maklumat tu akan masuk ke marketplace hanya dengan satu klik aje oleh dropship. Kemudian, maklumat seperti harga dan bilangan stok pula akan syncronised dengan sistem HudJannah. Maksudnya kalau produk habis stok, dia akaun Shopee dropshipper pun akan habis. So, takde lah dropship ni risau aje stok produk ada ke tidak.

Bisnes dropship akan jadi lebih profesional. Betul tak?

So, apa lagi? Pendaftaran percuma ni. Jom ramai-ramai daftar sebagai dropship HudJannah. Buat duit cara mudah, select & sync aje.

Nak jadi pembekal?? kalau u olls ada produk dan nak jadi pembekal HudJannah pula, boleh je. Tapi ni NT story dalam post seterusnya nanti ya. Ok salam Jumaat semua.

Tanggungjawab sebagai developer -bangunkan sistem yang memudahkan dropship

Setelah tamat pengajian PhD, NT masih ada rasa tanggungjawab sebagai system developer.

Terbaru, NT merasakan perlu untuk bangunkan satu sistem yang boleh memudahkan usahawan Malaysia terutama para peniaga dropship. Ha, NT tak suka nak panjang lebar tulis, dah penat tulis thesis. Utk blog, kita direct to the point je.

NT ada bangunkan satu sistem automasi dropsip dan pengurusan vendor. Eh kenapa lak ke situ? Yelah, kita ni sambil-sambil bekerja, belajar, kita still ada buat kerja-kerja sambilan terutama meniaga sikit2 untuk tambah pendapatan. Yang paling popular tentulah dropship.

Ok, nak tau tentang sistem yang NT bangunkan tu.. tunggu post seterusnya.

Camne NT siapkan PhD dalam tempoh 3 tahun.

Pernah dengar ada sorang kawan ni bgtau. Dia kata kalau nak study nak kena tempat selesa. Kat rumah tak boleh sebab banyak gangguan &_$#-+(()&$@.

Nak study or siapkan tesis kena pegi library. Tapi, bila pegi library sehari suntuk pun tak dapat buat apa-apa. Dia tanya NT pulak buat camne?

NT kata, memang NT suka gi library. Tapi zaman muda mudi dulu la. Masa bujang trang tang tang. Zaman undergrad.

NT buat PhD masa umur dah nak masuk 40. Anak dah nak masuk 5. Paham-paham aje la kalau anak dah nak ‘masuk’ tu ya.

Tambah dengan penyakit ‘misteri’ lah sangat yang buat NT selalu check in dan check out hospital, hehe.

Part timer lak tu. Time keje jangan mengada nak bukak tesis. Keje hakiki pun tak menang tangan.

Sure lah balik rumah nanti, tentera-tentera yang ramai tu perlukan perhatian termasuk lah abah tenteranya sekali.

So, kalau nak tunggu selesa baru nak study memang tak boleh. Agaknya, camne NT siapkan tesis ya?

Jawapannya ialah:

Multi tasking dan multi skill.

Ya, dua-dua tu perlu. Bukan perlu je, tapi skill yang perlu diasah. Practice, practice, practice dan terus practise.

Contoh multi tasking.

✔️ Sambil masak sambil siapkan tesis

✔️ Sambil nyusukan anak, sambil siapkan tesis

✔️ Sambil layan anak-anak di playground, sambil siapkan tesis

Contoh multi skill.

✔️ Boleh membaca dengan laju dan fokus walau banyak gangguan.

Yg ni setting minda kena cukup kuat. Namun, masih lagi skill yang boleh dipelajari.

✔️ Menguasai perisian MS Word.

Perisian ni penting dari segala mak datuk perisian. Kecuali anda guna perisian lain untuk tulis tesis.

Kenapa kena kuasai? Menulis tesis ni tak pernah sempurna. Setiap masa kita kena baca dan semak sendiri. Lepas tu kita akan jumpa flow yang sepatutnya dan kena lah pindah-pindah content.

Kalau kita kuasai semua function dalam MS Word, takdelah susah nak susun balik numbering bagai. Cuma SELECT ALL, klik update. Automatically semua tersusun semula. Yang tak kuasai tu memang selalu menangis tepi bucu laptop.

✔️ Menguasai BYON

Yang ni ialah Bring Your Own Network.
Maksudnya NT akan pastikan yang NT ada mobile data sendiri supaya NT sentiasa boleh connect ke internet.

✔️ Menguasai BYOD.

Yang ni ialah Bring Your Own Device.
Balik kampung ke, gi holiday ke, still bole study or siapkan tesis. Tak perlu lah ber laptop sangat atau sentiasa pegang buku sangat. Progress tetap jalan.

 

Percaya tak?

Penanda Wacana dalam Penulisan Tesis

Apabila menulis tesis, jangan dilupakan fungsi dan penggunaan penanda wacana. Penggunaan penanda wacana yang betul menunjukkan kesinambungan antara ayat dan perenggan.

Penanda permulaan karangan

1. Pada era globalisasi ini,

2. Pada zaman pascakemerdekaan ini,

3. Dalam meniti arus kemodenan ini,

4. Dewasa ini,

5. Pada masa ini,

6. Kini,

7. Dalam meniti kehidupan pada marcapada,

8. Sejak sedekad yang lalu,

9. Sejak negara menikmati arus kemerdekaan,

10. Kebelakangan ini,

11. Sejak akhir-akhir ini,

 

Penanda memulakan isi baharu

1. Selain itu,

2. Di samping itu,

3. Sementara itu,

4. Lebih-lebih lagi,

5. Dalam pada itu,

6. Lain daripada itu,

7. Pada waktu yang sama,

8. Dalam pada itu,

9. Seterusnya,

 

Penanda huraian isi karangan

1. Hal ini demikian kerana

2. Hal ini berlaku kerana

3. Hal ini terjadi kerana

4. Hal ini disebabkan oleh

5. Hal ini wujud akibat daripada

6. Hal ini bersangkut-paut dengan

7. Hal ini berpunca daripada

8. Hal ini tercetus apabila

 

Penanda menghuraikan contoh

1. Hal ini mengakibatkan

2. Hal ini menyebabkan

3. Oleh itu,

4. Maka,

5. Oleh hal yang demikian,

6. Oleh sebab itu,

7. Jelaslah bahawa

8. Justifikasinya,

 

Penanda memberi contoh dalam karangan

1. Misalnya,

2. Contohnya,

3. Sebagai contoh,

4. Tamsilnya,

5. Sebagaimana yang kita sedia maklum

6. Antaranya adalah seperti

 

Penanda menutup isi

1. Kesannya,

2. Natijahnya,

3. Akibatnya,

4. Akhirnya,

5. Dengan itu,

6. Dengan berbuat demikian

7. Dengan keadaan sedemikian,

 

Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat

1. justeru

2. malah

3. malahan

4. tambahan pula

5. sementelahan

6. sekali gus

7. di samping

 

Penanda untuk memulakan perenggan penutup

1. Kesimpulannya,

2. Intihanya,

3. Secara tuntas,

4. Konklusinya,

5. Sebagai penutup wacana,

6. Sebagai penghias bicara akhir

7. Sebelum mengakhiri wacana ini,

8. Secara keseluruhan,

9. Secara total,

 

Penanda menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza

1. Walau bagaimanapun,

2. Walakin itu,

3. Namun demikian,

4. Daripada perspektif yang berbeza,

5. Jika dilihat dari sudut lain,

6. Dengan kata lain,

7. Kontradiksinya,

8. Di sebalik itu,

9. Dalam pada itu,

10. Dari sudut lain,

Standard penulisan akademik

Kesilapan biasa yang dilakukan oleh calon-calon Phd semasa membina perenggan.

Hampir semua ayat nak letak citation. Takut nanti pemeriksa pertikai ayat yang tiada citation.

Jadi, di mana ayat yang menggambarkan pendirian penyelidik itu sendiri?

Sebenarnya standard penulisan akademik mestilah mematuhi hukum-hukum pembinaan perenggan seperti berikut;

Dimulai dengan ayat topik. Disokong dengan ayat-ayat fakta. Diakhiri dengan ayat kesimpulan.

Ayat topik ni ialah ayat yang mengutarakan idea utama dalam sebuah perenggan. Ayat fakta pula ayat-ayat yang menyokong idea utama yang dinyatakan dalam ayat topik. Manakala ayat kesimpulan pula menyimpulkan bahawa idea utama yang diutarakan dalam ayat topik adalah bernas. Maknanya, ayat kesimpulan mestilah setara dengan ayat topik.

Kaedah penulisan perenggan ni kita dah belajar sejak sekolah rendah dan menengah lagi. Cuma, bezanya, di peringkat sekolah rendah dan menengah, ayat-ayat fakta yang menyokong kepada ayat topik tak perlu citation. Di peringkat Phd, penulisan akademik memerlukan citation bagi ayat-ayat fakta yang menyokong ayat topik. Ayat topik dan ayat kesimpulan (akhir) pula tak perlu sebarang citation. Boleh rujuk gambar di bawah ni. Selamat menulis.

Credit to my Phd Supervisor, Dr Siti Fatimah Mohd Yassin yang mengajarkan semua ni padaku.

Untung nasib kerja makan gaji

Rakan-rakan, percayalah bahawa rezeki setiap daripada kita telah ditentukan.

Saya ingin mencoretkan tentang untung nasib bekerja makan gaji. Ada orang, sentiasa mudah urusannya.. apa sahaja yg dilakukan sentiasa mendapat kepercayaan daripada boss..

Ada orang, buatlah apapun yang terbaik yang boleh dilakukan untuk organisasi tempatnya bekerja, tetapi tiada siapa pun yang “nampak” kelebihan dan pengorbanan yang telah dilakukan.
Ada orang, rezekinya sangat lapang dalam kerjaya, senang naik pangkat. Sentiasa menjadi pekerja kegemaran boss. Namun, tak kurangnya ada yang sebaliknya.. buatlah macam mana bersungguh pun untuk kepentingan organisasi tempatnya bekerja.. berkorban masa, tenaga dan kadang-kala duit poket juga.. tapi apakan daya.. keikhlasan bukan sesuatu yg boleh dilihat. Hanya Allah yang mampu menilai keikhlasan kita, malah adilnya penilaian itu juga hanya dari Allah.. biarlah manusia tidak adil menilai kita. Yang penting kita tahu, kita dah buat yang terbaik untuk boss, untuk organisasi dan untuk para pelanggan.

Rakan-rakan,

Walau apa keadaan sekalipun, bagaimanapun kita dilayan ketika bekerja.. sentiasalah berlapang dada. Berhenti kerja bukanlah penyelesaian kepada masalah dalam keadaan ekonomi negara yang semakin membimbangkan. Mungkin dalam kerjaya, rezeki kita suam-suam kuku, tetapi bila kita buat “comeback” sambung belajar.. mungkin rezeki kita lapang di situ. Mendapat penyelia yang baik, yang suka membimbing dan sentiasa membantu. Perjalanan pengajian kita juga lancar dan kita mudah menguasai ilmu-ilmu penyelidikan.. siapa tahu. Baik atau buruk semuanya bergantung kepada redha Allah pada kita.

Sentiasalah berlapang dada.. andai kita disayangi orang, hargailah.. andai kita dibenci orang, terimalah kebencian itu sebagai suatu ujian terhadap kematangan emosi kita.

Kepada boss-boss di luar sana, jadilah boss yang adil, walaupun manusia memang tidak pernah adil. Namun, sesungguhnya berusahalah untuk menjadi adil terhadap pekerja-pekerja di bawah anda. Hari ini kita di atas, esok lusa.. siapa tahu. Waktu engkau turun nanti, orang yang engkau tidak pernah pandang, barangkali akan membantu menurunkan engkau ke “liang lahad”.